tirsdag 12. februar 2008

Opphavsrett og bilder

Jeg hadde en veldig interessant men skremmende samtale med en av våre Media og Kommunikasjonslærere i dag. Han sa at jeg ikke kunne bruke noe bildemateriale, fordi det ville være plagiering - med mindre det var mer enn 70 år siden opphavsmann/kvinne var død. Jeg har "shoppet" bilder på Google bilder til ppt visninger, til revision documents etc. Er altså alt dette illegalt? Jeg trodde det var nok å sitere bilder som tekst. Min kollega sier at bilder er anderledes. Hvis dette er tilfelle,så blir det mye verre å bruke wikispace til det jeg hadde tenkt, nemlig om et historisk tema i spansk. Hjertesukk.

2 kommentarer:

jeanette tranberg sa...

Fortvil ikke. Det finnes steder hvor man kan hente bilder til fritt bruk. Det eneste som kreves er at man oppgir navnet på den som har tatt bildet, og lenker til vedkommende. Et slikt sted er f.eks.:

http://flickr.com/creativecommons
http://search.creativecommons.org/

En annen løsning er å skrive en e-post til eier, du vil i sies det.

For musikk til fri bruk (med samme betingelser) anbefaler jeg:

http://music.podshow.com/

Her kan du registrere deg som podcaster med henvisning til bloggen din (i de feltene der hvor man skal skrive inn et nettsted).

... eller du kan bruke den norske - uhørt:

http://www.uhort.no/

Lykke til c",)

Dulcinea sa...

Leste om Eivind Solheim og hans kompensasjon for bruk av hans sønn på reklamemateriale i Oslo. Det er interessant og bør påvirke oss som lærere. Her er mer http://eirikso.com/2007/10/04/they-stole-an-image-of-my-son-and-just-had-to-pay-4000/